Bij het organiseren van speciaal doelgroepenvervoer gaat nogal eens wat mis. In opdracht van de CG-Raad werd daarom van mei 2010 tot en met juni 2011 het project Grip op Vervoer ontwikkeld en uitgevoerd.
Dit project had als doel te onderzoeken hoe de invloed van gebruikers van doelgroepenvervoer kan worden vergroot bij het aanbesteden voor het contractvervoer in hun gemeente of regio.
Leerlingenvervoer en Wmo-vervoer zijn vormen van contractvervoer die doorgaans onder de Europese aanbestedingsverplichting vallen. Het ging het ministerie van Verkeer en Waterstaat (nu: Infrastructuur en Milieu) erom inzicht te verkrijgen in de mate waarin klantgroepen invloed kunnen organiseren bij dergelijke aanbestedingen.
Voorlichtingsbijeenkomsten en begeleiding in de regio
Tijdens het project werden belangenbehartigers en gebruikers van het leerlingenvervoer en het Wmo-vervoer die bezig waren met aanbestedingsprocedures begeleid en geadviseerd. Het project verzamelde informatie op een speciale website waar belangstellenden zich ook in konden schrijven voor voorlichtingsbijeenkomsten en adviesgroepen.
De regio in
In de loop van 2010 en 2011 werden twaalf regionale voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor Wmo-raden, adviesraden leerlingenvervoer, ouderenraden en andere belangenbehartigers. Daarin werden kennis, tips en goede voorbeelden aangeboden ten aanzien van het aanbestedingsproces en de rollen die verschillende partijen daarin spelen. Ook ontvingen deelnemers een handzame brochure met praktische informatie over aanbestedingen.
Handboeken
De in voorlichtingsbijeenkomsten en adviestrajecten opgedane ervaringen zijn uitgewerkt in in twee handboeken en in een eindrapportage. Deze zijn te downloaden via deze link. Het project is in juni 2011 afgerond met een bijeenkomst voor belangenbehartigers en vervoersdeskundigen.
Samenwerkingsverband
Grip op Vervoer werd uitgevoerd in een samenwerkingsverband van de CG-Raad, Programma VCP, Sociaal Fonds Taxi en de ouderenbonden ANBO, UnieKBO en PCOB. Het project is tot stand gekomen op initiatief van bovengenoemde partners, Platform VG, KNV Taxi en FNV Bondgenoten. De ministeries van V&W, VWS en OC&W financierden het project. De voormalige CG-Raad (nu: Ieder(in)) was penvoerder van het project.
Herkent u uw vraagstelling in een van deze casussen?
Aarzel dan niet en neem contact op met 06-49 67 01 32
of mail naar info@twigacommunicatie.nl
Ik voer een gedetailleerd intakegesprek
met u en stel daarna een aanpak voor die voor
u het meest effectief en voordelig is.