Het scheppen van kunst is een bijzonder proces, waarbij maker noch toeschouwer zich altijd even bewust zijn van wat zich daarin allemaal afspeelt. Het Expertisecentrum Onderzoek en Innovatie van de Hogeschool der Kunsten in Utrecht stimuleert makers en docenten binnen en buiten de HKU om dat proces verder te onderzoeken.
Om dat te bewerkstelligen wordt de aandacht voor het onderzoek naar maakprocessen binnen alle curricula en ook als zelfstandige activiteit vormgegeven middels programma’s of lectoraten. Binnen de onderzoeksdiscipline valt ook het bestuderen van de potentie en kracht van theatrale of muzische maakprocessen voor bijvoorbeeld het onderwijs of werkprocessen in bedrijven en organisaties. In experimentele laboratoria worden door zowel studenten en docenten van de HKU als door kunstenaars, kunstonderzoekers en andere belangstellenden verkenningen georganiseerd die tot verrassende uitkomsten leiden.
Laten zien wat kunstonderzoek is
Voor de HKU maakte ik een eerste set van beschrijvingen van wat de verschillende programma’s en lectoraten verstaan onder hun vormen van onderzoek en legde daarin het verband tussen dit onderzoek en de innovatieve kwaliteit van het kunstonderwijs en het werk van kunstenaars. Deze serie vormt de basis voor webteksten die in de toekomst de aandacht van de HKU voor van onderzoek en innovatie moet verduidelijken aan studenten, docenten en andere belangstellenden. Een opdracht die te kenmerken valt als echt pionierswerk, waarbij de geboorte van teksten voor het eerst een vaste vorm geeft aan processen, inzichten en ervaringen die voorheen veelal intuïtief en mondeling werden verkend.
Kijk ook op de website van HKU
Herkent u uw vraagstelling in een van deze casussen?
Aarzel dan niet en neem contact op met 06-49 67 01 32
of mail naar info@twigacommunicatie.nl
Ik voer een gedetailleerd intakegesprek
met u en stel daarna een aanpak voor die voor
u het meest effectief en voordelig is.